Home Blogs Acco Learn Kennisclips: wat, waarom en hoe?

Kennisclips: wat, waarom en hoe?

Uit de Onderwijsmonitor van Acco in 2021 blijkt dat 61% van de studenten in het Vlaamse hoger onderwijs graag leert via kennisclips. Wil je aan de slag met kennisclips maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees de tips en tricks in deze blog voor een antwoord op al je vragen over kennisclips en verneem hoe je dit leermiddel optimaal inzet binnen een activerend blended leerpad.

 

Wat is een kennisclip?

Een kennisclip is een korte, op zichzelf staande video waarin een specifiek afgebakend onderwerp, concept of principe kort en to the point wordt uitgelegd. Een kennisclip zet je in om zowel theoretische als praktische kennis over te dragen aan je studenten.

Waarom een kennisclip?

Het inzetten van kennisclips als onderdeel van blended learning heeft meerdere voordelen. Allereerst draagt de leeroplossing bij aan het leerrendement van je studenten door de vorm: kort en krachtig. Je studenten gaan meteen aan de slag met deze (extra) kennis.

De video’s zijn ook altijd toegankelijk, binnen je LMS of op online videoplatformen zoals YouTube of Vimeo. Daardoor kunnen je studenten ze op elk moment (terug) bekijken. Verder zorgen storytelling-elementen voor een sterkere (emotionele) betrokkenheid waardoor kennis langer blijft hangen.

Educatieve video’s gebruiken sluit ook aan bij de Multimedia Learning-theorie van Richard Mayer over effectief leren: de combinatie van beelden en een begeleidende uitleg maken leren gemakkelijker.

Soorten kennisclips

Kennisclips zijn er in alle vormen en maten. De inzet en creatie ervan zijn afhankelijk van je doel en budget. Een kennisclip maken hoeft niet tijdsintensief of duur te zijn. Om te beginnen kan je  bijvoorbeeld zelf aan de slag met je webcam .

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van kennisclips.

Screencast

Een screencast is eenvoudig te maken. Je maakt een opname van je scherm en stem. Een voorbeeld daarvan zie je hier.

Animatie

Met animaties kun je eenvoudig je verhaal visualiseren. In dit voorbeeld zie je hoe geanimeerde beelden gevoelens oproepen die passen bij de boodschap van het verhaal.

Interview

Een interview biedt ruimte aan verhalende elementen. Zoals in dit voorbeeld te zien is, ondersteunen de extra beelden het verhaal van de spreker.

Instructionalvideo – practical

Met een practical instructional video demonstreer je handelingen eenvoudig. Door verschillende filmtechnieken te gebruiken, leg je de nadruk op bepaalde details.

 

Instructionalvideo – talking head

Bij deze variant komen twee elementen samen: een (PowerPoint-)presentatie en video van de presentator die de informatie overbrengen. Uit onderzoek blijkt dat deze kennisclipvorm erg motiverend werkt voor studenten vanwege het gevoel van persoonlijk contact met de docent.

 

Hoe gebruik je kennisclips optimaal?

Idealiter is de kennisclip een bouwsteen die je modulair inzet. Dat betekent dat je de video’s in verschillende leerpaden gebruikt. Door ze in te kaderen en te combineren met andere oefeningen en leermiddelen worden ze een onmisbaar onderdeel van jouw blended onderwijs.