Home Blogs Acco Learn For business Klant in de kijker: Volta

Klant in de kijker: Volta

Volta, de koepelorganisatie voor elektriciens in België, klopte aan bij Acco Learn for Business om een van hun opleidingen te digitaliseren. In cocreatie met Volta ontwikkelde Acco Learn for Business een volledig asynchrone leerervaring. Asynchrone leermomenten vereisen geen real-time interactie tussen de lesgever en de lerende. De vernieuwde opleiding zorgt er dus voor dat de lerende op eigen tempo de opleiding kan volgen en niet meer op locatie moet gaan. Werkgevers kunnen voortaan de opleiding flexibeler en goedkoper inplannen voor hun werknemers. 

 

 

Wat doet Volta?

Volta is het kruispunt van elektrotechniek in België. Naast belangenverdediging voor elektriciens biedt Volta ook opleidingen aan voor zijn doelgroep. Hun aanbod reikt van basiscursussen rond elektriciteit tot gespecialiseerde cursussen voor gevorderden. 

Waar liep Volta tegenaan? 

Volta benaderde Acco Learn for Business voor de digitalisering van zijn opleiding BA4 over veilig werken met en in de buurt van elektrische installaties. Voordien bestond die opleiding uit een offline synchrone lesdag van ongeveer zeven lesuren. 

De synchrone opleiding biedt werkgevers weinig flexibiliteit om de cursus in te passen binnen een werkplanning en laat het kostenplaatje al snel hoog oplopen. Bovendien varieert de doelgroep voor deze opleiding sterk op het vlak van voorkennis van elektriciteit, motivatie om bij te leren en leerniveau. Een lange theoretische lesdag is dus niet de meest ideale leervorm. 

Welke oplossing bood Acco Learn for Business? 

Acco Learn for Business ging aan de slag met het lesmateriaal van Volta en bewerkte dat tot een interactieve, asynchrone cursus met oefeningen, real-life situaties en animatiefilmpjes om de cursisten maximaal te activeren en te motiveren. 

Om de wisselende voorkennis over elektriciteit van de cursisten gelijk te trekken, start de opleiding voortaan met een instaptoets. Wie daar onvoldoende op scoort, wordt eerst doorverwezen naar de basiscursus elektriciteit. De anderen kunnen meteen van start met de opleiding BA4.  

Ook op het einde van de opleiding volgt een eindtoets. Het resultaat dient als bewijs voor de werkgever dat de werknemer effectief voldoende kennis heeft opgedaan om een BA4-attest voor veilig werken met elektriciteit te krijgen.   

Het resultaat 

De asynchrone opleiding is nu een interactieve cursus die focust op de basisdoelen van het te verkrijgen attest en die de cursisten uitdaagt om actief hun kennis toe te passen. De feedback van de cursisten is positief: ze vinden de opleiding gestructureerd, uitdagend en motiverend. Bovendien kunnen ze de opleiding nu op eigen tempo volgen en waar nodig delen ervan herhalen. 

Omdat de opleiding niet langer op locatie doorgaat, bespaart dat de werkgever heel wat tijd en geld. Dankzij de eindtoets kan de werkgever nu ook met voldoende vertrouwen een BA4-attest uitreiken.

Wat vond Volta van de samenwerking?  

Het Acco Learn team heeft ons op een deskundige, creatieve en enthousiaste manier begeleid bij het opstellen van onze e-learning BA4. We zaten snel op dezelfde golflengte en ons project werd in een agile aanpak goed opgevolgd via stand-ups. Een down-to-earth mentaliteit, zoekend naar oplossingen en een open communicatie zorgde voor een vlotte, aangename en succesvolle samenwerking.

— Jim Wallens, opleidingsadviseur Volta