Home Blogs Pers Nieuwe boekenreeks ‘Europa!’

Nieuwe boekenreeks ‘Europa!’

Het kantelende continent. Overleeft Europa de 21ste eeuw?

Steven Van Hecke

Op 9 mei was het Europadag, van 6 tot 9 juni trekken de Europeanen naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen en tot 1 juli zit België de Europese ministerraden voor. Europa is alomtegenwoordig en van grote invloed op ons dagelijks handelen al zijn we ons daar niet altijd van bewust.

Europa is een aantrekkelijk continent waar het veelal goed is om te leven en landen staan in de rij om lid te worden van de EU. Toch is The European way of life geen vanzelfsprekende verworvenheid. De oorlog in Oekraïne, de mogelijke herverkiezing van Donald Trump als president van de VS dit najaar, de opkomst van extreemrechtse krachten die kapitaliseren op migratie en globalisering, interne verdeeldheid over thema’s als veiligheid en klimaat en existentiële vragen over de werkelijke betekenis en de ziel van de Europese Unie (denk maar aan de Brexit) – om maar enkele ontwikkelingen te noemen – doen Europa voortdurend kantelen en soms zelfs wankelen.

In het boek ‘Het kantelende continent’ analyseert hoogleraar en Europa-expert Steven Van Hecke op kritische wijze de staat van Europa en de EU. Met een prachtig nieuw essay en een resem korte, scherpe bijdragen legt hij zowel de pijnpunten, de kansen als de verantwoordelijkheden bloot waarmee Europa worstelt om haar positie in de wereld te behouden en waar mogelijk te versterken. Een must read.

Het kantelende continent. Overleeft Europa de 21ste eeuw?  van Steven Van Hecke is het eerste boek in de nieuwe reeks ‘Europa! en wordt uitgegeven door Acco.

Meer info

 

Over de auteur

Steven Van Hecke is hoogleraar Europese politiek aan de KU Leuven. Hij doet onderzoek naar Europese politieke partijen, EU-instellingen en Europese integratiegeschiedenis. Recent publiceerde hij samen met Knack-journalist Kamiel Vermeylen ‘Waarom Europa? Van vredesproject tot oorlog in Oekraïne’ (LannooCampus 2022) en redigeerde hij samen met Mathieu Segers (Universiteit Maastricht) ‘The Cambridge History of the European Union’ (Cambridge University Press 2023).

 

Over de reeks Europa!

Europa! is een reeks over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Europa. Over het bijzondere karakter van de Europese instellingen, de geopolitieke verhoudingen en de plaats van Europa in de wereld. Over de culturele, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op het Europese vasteland, over Europese waarden, gebruiken en bijzonderheden. Over buitengrenzen en binnenlanden. Over de grote Europese droom. De reeks Europa! biedt een fascinerende inkijk in het eeuwenoude continent dat zichzelf uit noodzaak dan wel uit overtuiging dag in dag uit heruitvindt.