Home Blogs Acco Learn 9 tips voor succes met blended learning

9 tips voor succes met blended learning

Blended learning biedt het beste van twee werelden: online en offline leren. Je verhoogt er de impact van je opleidingen mee, omdat je de voordelen van synchrone en asynchrone trainings combineert.

Nog niet overtuigd van de voordelen van blended learning? We somden de voordelen van de combinatie van offline en online leren voor je op.

Ben je overtuigd, maar weet je niet goed waar te beginnen? Ga aan de slag met deze 9 tips.

Heb je al een plan voor je e-learning en wil je snel weten of dat plan impactvol genoeg is? Doe de Acco Learn Quick Scan.

1. Geef aandacht aan de menselijke kant

Zoek de menselijke kant van het leren op. Start je cursus met een offline bijeenkomst waarin je doelen stelt en verwachtingen uitspreekt. Dat zorgt voor een betere band tussen je cursisten, maar ook tussen de trainer en de cursist. Geef ook aandacht aan informele momenten.

2. Wissel tekst, beeld, audio en video af

Zorg voor motiverende e-learnings die tekst, beeld, audio en video afwisselen. Je powerpointpresentatie vormt een goede basis om een effectief lespakket te bouwen, waarin je de leerstijl van je cursist aanspreekt om informatie op te nemen.

3. Zorg voor interactie

Zorg voor interactie tussen de lesgever en de cursisten. Goede feedback en coaching zijn cruciaal bij het leren. Dat kan online, bijvoorbeeld in de vorm van een flipped classroom of geautomatiseerde feedback op oefeningen, maar ook via chat tools en conference tools.

4. Activeer je cursisten

Laat je cursisten actief leren. Geef hun de kans om te ontdekken en te experimenteren, om te discussiëren en te argumenteren, om te presenteren en te verklaren.

5. Benut het enthousiasme van je trainer(s)

Maak gebruik van het enthousiasme van je lesgevers. Niet alleen tijdens contactmomenten, maar ook via video’s waarin ze via directe instructie leerstof overbrengen. Schakel bijvoorbeeld ook eens video’s in die feedback geven.

6. Werk modulair

Ga niet uit van één leerpad. Probeer adaptief of modulair te werken. Voorzie geregeld instap- of uitstaptesten. Zo kan je cursist inschatten in welke mate hij een volgend hoofdstuk volledig moet doorlopen. Je kan er ook voor kiezen om hoofdstukken pas te ontsluiten als de score voldoende was. Zo garandeer je dat je cursist de materie voldoende onder de knie heeft om de volgende stap te zetten.

7. Beloon en bevestig

Beloon. Niet alleen op het einde van de cursus, maar ook tussendoor. Elke cursist hunkert naar bevestiging en beloning. Speel daarop in om de motivatie zo hoog mogelijk te houden.

8. Organiseer een terugkommoment

Organiseer voor de eindtest een offline bijeenkomst waar cursisten de kans krijgen om laatste vragen en onzekerheden te bespreken. Gebruik die bijeenkomst om feedback te verzamelen om de cursus bij te sturen.

9. Verbeter je cursus op basis van feedback

De feedback van je cursisten volstaat niet om het succes van je opleiding te meten. Bekijk ook de belasting van je supportafdeling, de klanttevredenheid en het verloop van de cursisten. Focus op de pijnpunten om je cursus te verbeteren.

Ga jij voor blended learning?

Twijfel je na het lezen van de tips of je huidige opleidingsaanbod voldoet? Met de Acco Learn Quick Scan weet je snel of je de juiste keuzes maakte.