Home Blogs Acco Learn Inzichten en uitdagingen voor nieuw ondernemerschap

Inzichten en uitdagingen voor nieuw ondernemerschap - Auteur Valentijn Destoop aan het woord

Je eigen onderneming opstarten is een grote stap. Je lijkt in het begin wel in het donker te tasten en je weet niet goed welk pad je nu juist moet bewandelen. Valentijn Destoop, ervaren ondernemer en strategisch adviseur voor bedrijven, deelt zijn inzichten voor nieuwe ondernemers en meer ervaren ondernemers die hun carrière een boost willen geven.

Iedereen hetzelfde probleem

Als strategisch adviseur komt Valentijn in contact met allerlei verschillende ondernemingen, maar toch lijken zij vaak met dezelfde vragen te zitten. “Bijna alle bedrijven zitten met vragen over groei, product- of servicevermarkting, organisatieontwikkeling, financiering en verkoop. Ik merkte al snel dat bepaalde tips en tricks toch wel zeer belangrijk zijn om mee te krijgen. Daarom bundelde ik mijn belangrijkste inzichten in mijn boek Nieuw ondernemerschap.

Nieuw ondernemerschap?

“Het heeft een dubbele betekenis. Enerzijds verwijst het naar de mensen die starten met ondernemen. Anderzijds is er in onze maatschappij de afgelopen decennia zoveel veranderd, waardoor je merkt dat er binnen ondernemerschap zoveel nieuwe mogelijkheden zijn ontstaan. Er zijn zelfs nog nooit zoveel mogelijkheden geweest als vandaag. Denk maar aan incubators en durfkapitalisten (VC’s), twee volledige ecosystemen die ervoor zorgen dat ondernemerschap nog beter ondersteund wordt.” Nieuw ondernemerschap is dus niet zomaar ondernemerschap voor beginners, maar houdt ook rekening met de nieuwe tendensen in onze maatschappij en de mogelijkheden die onze samenleving biedt.

Inzichten delen is van fundamentele waarde

Feedback van anderen omarmen is daarom ook cruciaal. “Net omdat de maatschappij zo snel verandert, is het nodig om ook mee te evolueren. Kritische feedback is van fundamentele waarde. Je kan bij ervaren ondernemers doorvragen over bepaalde zaken die je zelf niet weet. Neem die feedback dan ook ter harte. De volgende – en moeilijkste stap – is om vervolgens die feedback te vertalen naar je eigen bedrijf en je eigen manier van werken.”

Valentijn benadrukt het belang om op zoek te gaan naar een goede mentor. “Iemand die weet waar je enthousiast van wordt, die weet hoe je je gedraagt als je gestresseerd bent, of die weet hoe je reageert als je kwaad bent. Zo iemand kan je uitstekend adviseren binnen de context van jouw onderneming en je helpen om de balans te bewaren.”

Wie de balans niet vindt, dreigt alles kwijt te raken wat die heeft opgebouwd.

— Valentijn Destoop

De grootste uitdaging is de ondernemer zelf

En laat die balans ook net zijn wat nieuwe ondernemers vaak nog missen. “De grootste uitdaging van ondernemerschap, is de ondernemer zelf. Een onderneming starten, vraagt veel zorg, aandacht en complete focus. Het vraagt veel van je. Daarbovenop gezond en gebalanceerd leven is één van de moeilijkste zaken. Veel jonge ondernemers lijden daaronder. Zij vinden vaak de balans niet tussen hun sociaal leven, hun gezondheid en hun financiën. Wie de balans niet vindt, botst op grenzen en daardoor dreig je alles wat je hebt opgebouwd kwijt te geraken. Je staat je eigen onderneming in de weg om te groeien.”

Doorgroeien, kan alleen maar door ook anderen kansen te geven. “Je moet vertrouwen kunnen geven aan de mensen rondom je, zodat je zelf soms afstand kan nemen om belangrijke beslissingen door te voeren. Daardoor moet je je omringen met mensen die goed zijn voor je bedrijf. Mensen die je vertrouwt binnen de functies die ze uitoefenen.”

Maar je moet ook harde keuzes durven maken voor je organisatie. “Soms betekent dat ook de samenwerking stopzetten met mensen waar je al heel lang mee samenwerkt. De eerste keer dat je iemand in je onderneming moet ontslaan, is heel hard, dat neem je mee naar huis. Maar het is vaak van belang voor de gezondheid van je organisatie. Je moet afstand kunnen nemen en objectiever naar je organisatie durven kijken. Dat leer je door de balans te bewaren en dat krijg je beter onder de knie naarmate je langer onderneemt.”

Een wereld van nieuwe kansen

Ondanks alle uitdagingen, is er nood aan ondernemerschap. “Onze maatschappij heeft ondernemers nodig om welvaart en tewerkstelling te creëren. Zeker als je de dag van vandaag kijkt naar alle negatieve dingen die er in de wereld gebeuren, daar zou ondernemerschap een tegenhanger van kunnen zijn. Innovatie wordt in gang gezet dankzij ondernemerschap, omdat het opportuniteiten en kansen creëert.”

Eenmaal je je weg vindt als ondernemer, zal je zeer mooie dingen realiseren.

— Valentijn Destoop

Een gouden tip: staar je niet blind

Bij de vraag welke tip Valentijn aan nieuwe ondernemers wil geven, zegt hij lachend: “Mijn boek lezen natuurlijk!” Maar hij vervolgt zijn antwoord: “Staar je niet blind op succesverhalen van anderen. Je kan er veel van leren, maar je moet vooral zoeken wat je eigen verhaal is. Ga op zoek naar hoe jij dat pad kan bewandelen. Dat doe je door iedere dag stap voor stap verder te werken. Durf naar buiten te treden en wees trots op je eigen ondernemersverhaal. Eenmaal je je weg vindt in dit landschap, zal je zeer mooie dingen realiseren.”

Wil jij de eerste stappen in het ondernemerschap zetten?

Of wil je je ondernemerscarrière een boost geven? Het boek Nieuw ondernemerschap van Valentijn Destoop helpt jou op weg met waardevolle inzichten en praktische handvatten. Het boek komt in september uit bij Acco uitgeverij. Bestel het boek alvast vandaag!

Bestel het boek