Kennisclips: 9 tips voor het ideale script
Een kennisclip is een doeltreffend leermiddel om te gebruiken in een blended leerpad. Het is een korte video waarin je een specifiek onderwerp of concept beknopt uitlegt. De eerste stap om een kennisclip te creëren, is een script schrijven. Ontdek in deze blog enkele tips en tricks om het ideale script voor jouw kennisclip te schrijven.
Lees ook zeker onze blog “Kennisclips: wat, waarom en hoe?” en kom meer te weten over welke soorten kennisclips er bestaan.
Creatie van een kennisclip
Kennisclips bestaan in verschillende vormen en maten. Hoe je kennisclip er precies zal uitzien, hangt af van wat je wil bereiken, welke apparatuur en kennis je ter beschikking hebt, en welke stijl je aan je clip wil geven.
Er bestaan twee productieroutes voor het maken van een kennisclip. Enerzijds kan je ervoor kiezen om je kennisclip volledig zelf te maken met gebruik van je eigen apparatuur. In dat geval is het belangrijk dat je beschikt over een computer met een kwalitatieve webcam, goede audiokwaliteit en de juiste software. Anderzijds kan je het technische gedeelte van je clip overlaten aan externe productiepartners. Je bent dan zelf wel nog altijd verantwoordelijk voor de inhoud van je clips.
Het productieproces van een kennisclip bestaat uit zeven stappen:
- Script schrijven
- Storyboard maken
- Illustraties en relevant materiaal verzamelen
- Testopname(s) maken
- Testedit(s) uitvoeren
- Format finaliseren
- Extrapolatie
Wat is een script en hoe ziet dat er precies uit?
Een script is simpelweg de tekst die je tijdens je kennisclip brengt. Je schrijft letterlijk op wat je wil vertellen. Je script mag dus in spreektaal geschreven zijn. Bovendien hoeft een script er niet speciaal uit te zien. Een simpel Word-document volstaat.
Het belang van een script
Als je op voorhand een script uitwerkt, dan creëer je sterkere kennisclips. Omdat je vooraf nadenkt over wat je wil zeggen en welke kennis je wil overbrengen, geef je een concretere en een genuanceerdere uitleg. Bovendien zal je dankzij een script minder in herhaling vallen of minder ver uitweiden tijdens de opnames.
Een script is ook een handig communicatiemiddel. Dankzij je script kan je aan een mededocent of je productieteam communiceren wat je precies wil zeggen en hoe je clip er ongeveer uit moet zien.
Daarnaast dient je script als een referentiepunt tijdens de opnames van je kennisclip. Je kan je script gebruiken als autocue, maar je kan ook kernwoorden van je script als spiekbriefje gebruiken.
9 tips voor een sterk script
- Structureer je uitleg zo duidelijk mogelijk en bouw je redenering logisch op. Je kan je paragrafen gebruiken als rustpunten om op adem te komen, te focussen of denktijd te hebben.
- Herhaal de gehanteerde structuur doorheen al je scripts en zorg zo voor continuïteit.
- Maak geen gebruik van hyperlinks of andere interactiviteit. Het is de bedoeling dat je je script gemakkelijk kan voorlezen.
- Schrijf je script in een vlotte spreekstijl. Vermijd formele schrijftaal.
- Houd rekening met de achtergrond van je kijkers. Stem je spreekstijl en de manier waarop je je onderwerp overbrengt, af op je doelpubliek.
- Denk tijdens het schrijven van je script al eens na welk beeldmateriaal je wil gebruiken en maak daar aantekeningen van. Zo kan je in een volgende stap vlot je storyboard maken aan de hand van je script.
- Lees je script hardop voor en oefen met anderen.
- Herschrijf en herstructureer. Verwijder alles wat niet relevant is.
- De gemiddelde spreeksnelheid bevindt zich tussen de 140 en 160 woorden per minuut. Gebruikt dat als richtlijn voor het aantal woorden om de tijd van je kennisclip mee te vullen.
Stap 2: het storyboard
Nadat je je script hebt geschreven, ga je aan de slag met de tweede productiestap van je kennisclip: een storyboard maken. Hoe een storyboard er precies uitziet, lees je in onze komende blog “Kennisclips: hoe maak je een storyboard?”.