Home Blogs Acco Learn Achter de schermen van de uitgeverij: Nancy Kemps

Achter de schermen van de uitgeverij: Nancy Kemps

Nancy is uitgever (para)medische wetenschappen en diergeneeskunde. En dat doet ze met passie. Vandaag neemt ze je mee achter de schermen van onze uitgeverij.

 

Nancy Kemps

Hoe ziet een typische dag bij Acco Learn eruit voor jou?

Een typische dag als uitgever bestaat eigenlijk niet. Elke dag ziet er anders uit: soms is die gevuld met auteursgesprekken, soms met interne overlegmomenten; de ene dag zit ik achter mijn laptop, de andere ben ik op de baan onderweg naar (potentiële) auteurs … Die variatie maakt de job voor mij superleuk!

Wanneer kunnen (potentiële) auteurs bij jou terecht? 

Vanaf dat auteurs een idee hebben of de schrijfkriebels voelen, zijn ze al welkom. Het eerste wat ik doe is een gesprek opzetten en luisteren naar de auteur. Zo kom ik al veel te weten en kan ik nadien met de auteur het concept, de doelgroep en inhoud van de publicatie bepalen en verder verfijnen. Na enkele gesprekken hebben we dat vaag idee dan al uitgewerkt tot een concreet plan.

Sommige auteurs staan al een stap verder als ze me voor het eerst contacteren. Ze hebben dan bijvoorbeeld al een manuscript of cursus geschreven en willen er een publicatie van maken. Ook dat kan natuurlijk. In dat geval bekijken we samen hoe die publicatie eruit kan zien, welke aanvullende digitale content zinvol is en hoe we het doelpubliek het beste bereiken. Dat hoeft trouwens niet per sé een papieren publicatie te zijn, als auteurs eerder een voorkeur hebben voor een digital only-leeroplossing of e-book, dan ontwikkelen we die mee.

Ga je zelf actief op zoek naar onderwerpen of wacht je tot auteurs tot bij jou komen?

Ja. Ik wil het hoger onderwijs goed leren kennen en verdiep me daarom in de (para)medische opleidingen en de vakken. Zo ontdek ik ook welk vak het interessant is om een nieuwe publicatie te maken. Vervolgens contacteer ik de docenten van verschillende instellingen voor een brainstorm en dat mondt dan, met wat geluk, uit in een nieuwe auteursgroep die de publicatie zal schrijven.

Wat vind je zo leuk aan het fonds (para)medische wetenschappen en heb je zelf een verleden in die sector?

Ik heb zelf een taalkundige achtergrond, dus de (para)medische wereld was nieuw voor mij. Ik vind het ongelofelijk boeiend en heb nog meer respect gekregen voor paramedici, artsen, docenten … en voor de passie die ze hebben voor hun job. Tijdens sommige inhoudelijke discussies tussen auteurs moet ik natuurlijk meer informatie vragen. Denk maar aan een complexe vaatchirurgische ingreep bijvoorbeeld. Maar er zijn ook onderwerpen waar ik wat meer aansluiting bij vind zoals communicatie tussen patiënt en hulpverlener.

Sowieso is de auteur de inhoudelijke expert en bestaat mijn rol vooral uit het ondersteunen en het begeleiden bij het uitwerken van het concept, de structuur van het boek, het aanbod van digitale content enzoverder.

Naar het resultaat van welke publicatie waar je nu mee bezig bent, kijk je uit?

Oei, dat is een beetje zoals vragen om te kiezen tussen je kinderen. Ik pas!

Op welke publicatie die je uitgegeven hebt ben je trots?

Elke publicatie is het resultaat van veel inzet, enthousiasme en een fijne samenwerking tussen de auteur en ons Acco-team. En het voor de eerste keer vastnemen en doorbladeren ervan is het beste gevoel dat er is!