Home Blogs Acco Learn For business Blended learning: de voordelen van online én offline leren

Blended learning: de voordelen van online én offline leren

Als we het over één ding eens zijn, dan is het dat de coronapandemie zorgde voor een nieuwe dynamiek binnen learning & development. Bedrijven schakelden snel over op e-learning. Afstandsonderwijs raakte zo ingeburgerd dat de tijd waarin cursisten alleen nog les kregen op een fysieke locatie achter ons ligt.

Kiezen we dan in het post-coronatijdperk alleen nog voor e-learning? Nee, want offline leren biedt heel wat voordelen. Meer nog: blended learning, de combinatie van online en offline training, biedt de grootste garantie op succes. Maar waarom is dat zo?

Benieuwd hoe je huidige e-learning scoort? Doe de Acco Learn Quick Scan en ontdek hoe impactvol je huidige leeroplossing is. 

Het beste van beide werelden

Door de voordelen van online en offline te combineren, haal je uit beide je voordeel. Je combineert de kracht van digitale ondersteuning met de pluspunten van een enthousiaste lesgever die hands-on hulp biedt. Een win-win dus, waarbij je cursisten en lesgevers het maximum eruit halen. Of eerder een win-win-win, want ook je bedrijf wordt beter van blended learning. Maar wat is de ideale mix van online en offline leren?

Offline leren: menselijk, motiverend en activerend

De trainer als leer-kracht

We hebben het allemaal ervaren: de kwaliteit van een cursus staat of valt met de trainer. Niets is zo sterk als directe instructie krijgen van een gepassioneerde lesgever die je aandacht vasthoudt. Iemand die uitlegt, vragen stelt, inpikt, antwoorden geeft en (meermaals) herhaalt indien nodig. Bovendien merkt een trainer op waar een cursist tegenaan loopt, zodat hij meteen feedback geeft en de cursist coacht wanneer die het even moeilijk heeft.

Speelt een trainer dan geen rol bij online leren? Zeker wel.

Samen leren is motiverend

Er is niets zo leuk als elkaar ontmoeten. En dat telt zeker ook voor opleidingen. Het verlevendigt het leren, en dat zorgt voor motivatie, zowel bij de cursist als bij de lesgever. Het verhoogt de interactiekansen, waardoor je de mens achter de cursist leert kennen en je diens manier van leren beter begrijpt. Dat alles, afgewisseld met korte informele momenten die even ontspanning brengen tijdens de inspanning, is op zich al de ideale mix.

Actief leren, beter leren

Cursisten die actief de leerstof verwerken, leren beter. Brainstormen, experimenteren, onderzoeken, discussiëren, argumenteren, presenteren, … Allemaal componenten die zorgen voor meer betrokkenheid bij het leren. En hoe hoger de betrokkenheid, hoe groter de motivatie en hoe beter de leerstof onthouden wordt.

Online leren: flexibel, efficiënter en schaalbaar

De flexibiliteit van digitaal leren

E-learning kan je overal, altijd en eender hoe. Je bent niet afhankelijk van een locatie of tijdstip. De cursist kan uit verschillende vormen de meest effectieve kiezen. Dat kunnen bijvoorbeeld adaptieve leerpaden zijn, waarbij de cursist in het leerplatform het ideale tempo en de ideale inhoud bepaalt. Zo combineer je een drukke baan of gezinsleven met bijleren.

Ook de lesgever profiteert van die flexibiliteit, want die hoeft niet op elk moment beschikbaar te zijn. Feedback geven doe je via online communicatietools of gerichte instructievideo’s. Dat vraagt wat minder organisatie en verplaatsingen.

Multimediaal leren zorgt voor hogere leerresultaten

Onderzoek toont aan dat de combinatie van tekst, beeld, audio en video leidt tot betere leerprestaties. Dat gaat verder dan je klassieke PowerPoint vervangen. Je moet op zoek gaan naar innovatie en leereffectiviteit.

E-learning is schaalbaar én goedkoper

Een goede online cursus zet je op eender welk moment voor een ongelimiteerd aantal cursisten in. Door de processen, het learning management system (LMS) en de (online) cursussen schaalbaar te maken, bereik je een hoger aantal cursisten met een kleinere inspanning.

E-learning is op lange termijn ook goedkoper. Het vraagt weinig organisatie en de hogere opstartkosten win je terug omdat de cursus steeds opnieuw inzetbaar is.

Kies je voor blended learning?

Het is het ideale moment om na te denken over de toekomst van je opleidingen. Blijf je bij een volledig digitaal aanbod of ga je terug naar offline trainings? Of ga je voor de voordelen van blended learning? We geven je graag al enkele tips voor je blended training.

Ben je niet zeker of je opleidingsaanbod voldoet? Met de Acco Learn Quick Scan weet je snel of je de juiste keuzes maakte.