5 stappen om de juiste educational technology te kiezen
Wanneer je een blended leertraject ontwikkelt, moet je heel wat keuzes maken. Een vraag die hierbij snel naar boven komt, is de keuze voor een of meerdere educational technologies of leertechnologieën. En dat is geen gemakkelijke keuze, want er is een enorme hoeveelheid tools om uit te kiezen.
Als je technologie juist inzet, heeft die een positieve impact op de leerwinst. Maar technologie is een hulpmiddel, geen doel op zich. Je bekijkt de keuze voor tools dan ook best vanuit het grotere geheel van je leertraject. Analyseer eerst wie je doelgroep is en wat het doel is van je leertraject, en ga dan pas op zoek naar geschikte tools. Zo ben je zeker dat je je weg vindt in de waaier van mogelijkheden én dat je de leerwinst van je cursisten vergroot.
Waarom educational technology inzetten in het leerproces?
Educational technology (onderwijs- of leertechnologie) is het geheel aan technieken, vaardigheden, methodes en processen die je gebruikt om een leerdoel te bereiken. Digitale technologie is daar een deel van. Maar zie het ook ruimer: ook papieren leermateriaal, bijvoorbeeld, heeft zijn plaats in het leerproces.
Leertechnologieën zet je in om afwisseling te brengen in je leertraject. Technologie laat je ook toe om didactische principes, zoals gespreide herhaling of instant feedback, toe te passen en je leerproces interactief en gepersonaliseerd te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. De kunst is om technologie zo in te zetten dat die je leerdoelen ondersteunt.
Doorloop de volgende vijf stappen om zeker te zijn dat je technologie kiest die in je leertraject past.
1. Start bij je doelgroep
Je doelgroep is het startpunt van de ontwikkeling van je leertraject. Of het nu gaat om technologiekeuzes, didactische principes of motiverende werkvormen, vertrek altijd vanuit de lerende die de leerdoelen moet bereiken.
Je doelgroep bepaalt je keuzes. Breng die daarom in kaart, bevraag hen en achterhaal hoe ze optimaal leren. Dat is de start van élk leertraject.
Let wel: technologie is een geweldig hulpmiddel, maar soms ook een drempel. Denk bijvoorbeeld aan een doelgroep die niet computervaardig is. Die wil zo weinig mogelijk drempels om met digitale tools te werken. Vermijd je dan best technologie? Zeker niet, want die drempels werk je weg. Geef een handleiding mee of licht de technologie toe tijdens een eerste contactmoment.
2. Bepaal het doel
Heb je je doelgroep in kaart? Bepaal nu het doel van je leertraject. Wat wil je met je leertraject bereiken: kennis doorgeven, een vaardigheid aanleren? Omschrijf je doelstellingen zo nauwkeuring mogelijk.
Educational technology helpt je om die doelen sneller of eenvoudiger te bereiken, als drager van content, als extra motivatie of ter ondersteuning van didactische principes. Technologie is ook een manier om je lesgever te ondersteunen of om praktijkervaringen na te bootsen. Denk bijvoorbeeld aan virtual reality-toepassingen.
3. Laat je inspireren
Er is zoveel leertechnologie beschikbaar dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Het voordeel is dat de mogelijkheden vrijwel ongelimiteerd zijn. Laat je inspireren door voorbeelden, neem een kijkje bij collega’s, kijk eens in je oude schoolboeken.
Op Surf.nl vind je een inspirerend overzicht met tools voor online onderwijs.
4. Combineer en durf creatief te zijn
Een pasklaar antwoord op je technologienoden bestaat helaas niet. Er is geen universele oplossing voor je leertraject, want leren is een persoonlijk proces. Dat betekent dat de technologie die je gebruikt voldoende flexibel moet zijn en dat je misschien meerdere technologieën moet combineren. De kracht van die combinatie zit in de aansluiting bij je synchrone of asynchrone lesmomenten en leeractiviteiten.
Durf creatief te zijn in je keuzes. Zie je technologiekeuze als een netwerk. Gebruik je Learning Experience System (LXS) als basis en vul dat aan met een (gratis) quiztool, polls, chats,… Elk onderdeel van je netwerk aan technologieën levert andere inzichten in het leerproces.
5. Bekijk het grote plaatje
Verlies je niet in de details van specifieke technologieën, maar kijk naar het grote plaatje. Legt je bedrijf zich toe op het aanleren en opvolgen van vaardigheden? Zorg er dan voor dat je tools de juiste data en inzichten geven. Ben je op zoek naar een nieuw businessmodel om je opleidingen in de markt te zetten? Dan heb je mogelijk nood aan een inschrijvings- en betalingsflow en moet je je tool koppelen aan een boekhoudsysteem. Denk zeker ook aan de kost en schaalbaarheid van je netwerk aan technologieën.
En dan… kiezen!
Je kent je doelgroep en weet wat je doelstellingen zijn. Je hebt je uitgebreid laten inspireren door voorbeelden en je weet hoe je je technologische puzzel wilt leggen. Dan ben je klaar om keuzes te maken!