Nieuw boek over de ‘binnenkant’ van de politiek
Menselijke kracht in de politiek. Naar verdieping, samenwerking en zingeving tijdens democratische besluitvorming
Eric Lancksweerdt
2024 is een belangrijk verkiezingsjaar. Op 9 juni organiseren we in ons land regionale, federale en Europese verkiezingen. In het najaar trekken we opnieuw naar de stembus voor de lokale verkiezingen. En ook elders in de wereld worden heel wat nieuwe parlementen en presidenten geïnstalleerd. Je zou kunnen zeggen dat de democratie levendiger is dan ooit.
Politiek is vaak conflictueus. Verschillen worden uitvergroot, de ideeënstrijd is bikkelhard. Maar politiek is ook samenwerking en luisteren naar elkaar. Of dat zou het moeten zijn. De samenleving heeft veel te winnen bij een politieke wereld gericht op verdieping en zingeving.
Niet alleen als politicus, maar ook als burger doe je aan politiek door deel te nemen aan participatieprocessen vanuit menselijke kracht. Je handelt vanuit je menselijke kwaliteiten, zoals zin voor rechtvaardigheid, liefde, wijsheid en creativiteit. Je dient het algemeen belang en het menselijk welzijn.
Menselijke kracht in de politiek focust op de ‘binnenkant’ van de politiek. Wat er in mensen omgaat en hoe dat hun gedrag tijdens politieke besluitvormingsprocessen bepaalt. Echte democratische vernieuwing begint immers bij jezelf, bij hoe je bent en wil zijn als mens. Grote politieke leiders zoals Nelson Mandela waren in de eerste plaats vooral grote mensen.
Meer info
- Bekijk het boek in onze webshop
- Metadata: ISBN 9789033402319 | verschijning: 17/05/2024 | 144 blz. | Nederlands | €23,50
- Voor meer info, een interview met de auteur of een recensie-exemplaar: marjolein.goris@acco.be of bart.derwael@acco.be (+32 (0)471 98 20 33)
Over de auteur
Eric Lancksweerdt was hoofddocent aan de universiteiten van Hasselt en Gent en gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen. Daarvoor was hij jarenlang magistraat bij de Raad van State. Hij schreef een doctoraat over burgerparticipatie. Zijn onderzoek spitst zich daarop toe, evenals op democratische vernieuwing, ethiek, onderhandelen en bemiddelen.