Dre zorgboeken in de kijker, daarnaast staat een dokter met klembord. De visual werd gemaakt voor week van de zorg.

Leestips: week van de zorg

Ontdek de beste leestips voor de Week van de Zorg!Van inspirerende verhalen tot praktische gidsen, deze aanbevelingen zullen je inzicht vergroten. Bereid je voor om te worden meegesleept door waardevolle inzichten voor zorgprofessionals.

Mangomoment, Met een klein gebaar naar warmere zorg

Het inmiddels bekende fenomeen Mangomoment ontstond in een Belgisch ziekenhuis, maar verovert nu in snel tempo zowel de Belgische als de Nederlandse gezondheidszorg.

Mangomomenten: momenten van grote waarde die ontstaan via kleine, onverwachte gebaren die geen of weinig tijd, geld en moeite kosten.

Iedereen heeft behoefte aan warme zorg. Maar dat is niet vanzelfsprekend in deze drukke tijden. Dit boek helpt je op weg om in het dagelijkse leven, zowel persoonlijk als professioneel, kleine momenten van grote waarde te creëren voor de mensen om je heen en zo hun geluk en je eigen voldoening te vergroten.

Tal van waargebeurde verhalen uit zowel Vlaanderen als Nederland, doorspekt met prachtige portretfoto’s, inspireren en motiveren je in je zoektocht naar warmere zorg, meer veerkracht en positiviteit. Daarnaast bieden reflecties van internationale experts inzicht in de zin en haalbaarheid van Mangomomenten.

Bekijk in de webshop

 

Also human, The inner lives of doctors

Doctors are the people we turn to when we fall ill. They are the people we trust with our lives, and with the lives of those we love. Yet who can doctors turn to at moments of stress, or when their own working lives break down? What does it take to confront death, disease, distress and suffering every day? To work in a healthcare system that is stretched to breaking point? To carry the responsibility of making decisions that can irrevocably change someone’s life – or possibly end it? And how do doctors cope with their own questions and fears, when they are expected to have all the answers? Caroline Elton is a psychologist who specialises in helping doctors. For over twenty years she has listened as doctors have unburdened themselves of the pressures of their jobs: the obstetrician whose own fertility treatment failed; the trainee oncologist who found herself unable to treat patients suffering from the disease that killed her father; the brilliant neurosurgeon struggling to progress her career in an environment that was hostile to women. Drawing on extraordinary case studies and decades of work supporting clinicians, Also Human presents a provocative, perceptive and deeply humane examination of the modern medical profession.

Bekijk in de webshop

Bored-out, Hoe ik mij bijna dood verveelde tot ik opnieuw mijn vleugels vond

Bored-out is opgedeeld in 66 autobiografische columns, waarbij elke column een innerlijk deel van de auteur aan het woord laat.
Van de grenzeloze overdrijver, de doemdenker en het angstkonijn tot de rooskleurige sitcom-moeder en de wild- bruisende Aphrodite.

Saar Jacobs schrijft steeds dicht op de huid en weet in haar authentieke stijl kennis en expertise te verbinden met doorleefde kwetsbaarheid en humor.

Ongetwijfeld zorgt dit boek voor heel wat herkenning. Saar nodigt je uit te voelen welke archetypische delen ook in jou resoneren en wat ze je komen vertellen …

Bekijk in de webshop

Hoofd en buik in balans, Eerste hulp voor professionals bij mentale problemen rond de zwangerschap

Mentale problemen in de periode rond de zwangerschap is een alomtegenwoordig en onderkend verschijnsel met negatieve gevolgen voor de moeder, de baby en de vader of de partner. Binnen de reguliere zorgverlening wordt vaak nog te weinig aandacht aan deze problematiek besteed. Hoofd en buik in balans is een praktische handleiding voor professionals die op zoek zijn naar tools om perinatale mentale problemen te (h)erkennen, te bevragen en te begeleiden.

Het doel van deze gids is niet om een psychotherapeutisch proces vorm te geven, maar wel om zorgverleners te ondersteunen die werken met individuen, koppels en gezinnen in de perinatale periode. We doen dat door praktische handvatten aan te reiken voor de eerste opvang en begeleiding, steeds gebaseerd op oplossingsgerichte psychotherapeutische denkkaders en technieken.

Bekijk in de webshop

Die ene patiënt, Artsen en verpleegkundigen over de patiënt die hun leven veranderde

Iedereen met een medisch beroep kent wel minstens één patiënt die diepe indruk heeft gemaakt – over die ene patiënt gaat dit boek.

Ellen de Visser tekent in “Die ene patiënt” de persoonlijke verhalen op van meer dan honderd zorgverleners over een patiënt die door hun professionele pantser wist te breken en hen eraan herinnerde wat de kern is van hun bijzondere beroep: compassie. De coronapandemie heeft opnieuw duidelijk gemaakt hoe indrukwekkend de band tussen medische professionelen en hun patiënten kan zijn. Daarom bevat deze herziene editie nieuwe verhalen die symbool staan voor de daadkracht, het verdriet en de saamhorigheid die de coronaperiode tekenen.

De verhalen die in “Die ene patiënt” zijn samengebracht bieden een aangrijpende en leerzame blik in de ziel en de gedachtewereld van artsen en verpleegkundigen, en laten zien welke belangrijke lessen zij van hun patiënten leerden.

Bekijk in de webshop

Interprofessioneel samenwerken in zorg, welzijn en onderwijs

Professionals in zorg, welzijn en onderwijs moeten adequaat met elkaar samenwerken om optimale zorgverlening of ondersteuning te kunnen bieden aan burgers binnen onze participatiemaatschappij. Hierbij is het belangrijk om niet alleen goed samen te werken met andere professionals, maar ook samen met de cliënt, als medebeslisser en eigenaar van het proces. Samenwerken gaat echter niet vanzelf. Het vraagt om het ontwikkelen van competenties die nodig zijn om te kunnen functioneren in een interprofessionele beroepspraktijk, met oog voor het brede functioneren van de cliënt en alle betrokkenen in het sociale systeem van de cliënt.De geheel herziene uitgave Interprofessioneel samenwerken in zorg, welzijn en onderwijs (voorheen luidde de titel Handboek interprofessioneel samenwerken in zorg en welzijn) beschrijft het interprofessioneel samenwerken modelmatig en vanuit een breed perspectief.

Bekijk in de webshop

Urgentieschema’s voor huisartsen

Dit onmisbare naslagwerk biedt een handige gids voor het snel en accuraat beoordelen en behandelen van urgente medische situaties in de huisartspraktijk.
Met behulp van praktische, wetenschappelijk onderbouwde urgentieschema’s en heldere instructies krijgen huisartsen de tools om snel en doeltreffend te handelen bij noodgevallen.

Of het nu gaat om een hartinfarct, een anafylaxie of een andere acute aandoening, met dit boek aan hun zijde kunnen huisartsen met vertrouwen de juiste beslissingen nemen.
Dit boekje kan mee op huisbezoek of tijdens een wachtdienst in de urgentietrousse en is zo een onmisbare bron voor iedere huisartspraktijk die streeft naar de hoogste kwaliteit van spoedeisende zorg.

Bekijk in de webshop

Keel-, neus- en oorheelkunde voor de basisarts

Deze uitgave bundelt alles wat een basisarts moet weten over keel-, neus- en oorheelkunde.

Het zakboek biedt een compact en systematisch overzicht van de diagnostiek en behandeling van de belangrijkste aandoeningen van neus, keel, oor, hals en hoofd.

De duidelijk gestructureerde tekst is verrijkt met heldere foto’s en tekeningen in een formaat dat handig raadpleegbaar is op de werkvloer, zowel in papieren als elektronische vorm.

De digitale modules bevatten duidelijke leerdoelen, video’s, geluidsfragmenten, bronnenlijsten, extra illustraties en casus-gestuurde oefeningen in een complete interactieve leeromgeving. Hiermee kan je op je eigen tempo oefenen en word je optimaal ondersteund bij de omzetting van theorie in praktijk.

Hoewel deze uitgave bestemd is voor artsen, biedt ze waarde voor alle paramedische beroepsgroepen, zowel tijdens de studies als op de werkvloer.

Bekijk in de webshop