Gelukkig in het woonzorgcentrum - Auteur Koen Geenen aan het woord
Woonzorgcentra staan de laatste jaren voor een grote uitdaging. Er is een opvallende nood aan zorgpersoneel waardoor de zorg onder druk komt te staan en vaak andere disciplines ingeschakeld worden om zorgtaken op te nemen. Dit is niet de beste evolutie, omdat het zo lijkt dat de zorg de primaire nood is die moet ingevuld worden ten koste van het kwaliteitsvol wonen. We lopen het risico om te evolueren naar zorgcentra waar het kernwoord ‘wonen’ meer op de achtergrond komt te staan. De uitdaging is net om naast de zorg het wonen meer centraal te zetten en te focussen op het welbevinden van elke individuele bewoner.
De woonzorgcentra zijn voor veel personen wel hun nieuwe woonst. Hoe geef je de bewoners een goed thuisgevoel en versterk je hun welbevinden? Koen Geenen is ergotherapeut en zet zich in voor kwaliteitsvol wonen bij ouderen door woonzorgcentra te coachen. Hij vertelt hoe je van een woonzorgcentrum een thuis maakt, zonder daarbij afbreuk te doen aan de moeite die het zorgpersoneel vandaag al uitoefent. “Ik ben ervan overtuigd dat ze alles met een goed hart doen. Er gebeuren goede dingen in onze sector. Maar de uitdaging ligt erin om dat verschil te maken en om dat trapje hoger te gaan.”
Van huis naar thuis in het woonzorgcentrum
De motivatie om te verhuizen naar een woonzorgcentrum is natuurlijk de nood aan zorg en een context die zelfstandig wonen niet meer toelaat. Dat bevestigt Koen: “De hulpvraag is in eerste instantie gericht op de zorg, maar tegelijk hopen de ouderen ook nog zoveel mogelijk van hun huidige levensstijl verder te kunnen zetten in de nieuwe woonomgeving van het woonzorgcentrum. En zorg – hoe belangrijk ook – bepaalt niet alleen of je ergens graag woont. Wel jezelf kunnen blijven met respect voor je normen en waarden, je rollen kunnen blijven vervullen en je levensverhaal kunnen verderzetten, hebben een enorm effect op het persoonlijk welbevinden en het geluk van de ouderen.”
“Kijk naar Bokkie de rapper die in het televisieprogramma Bompa Bokkie een maand in het woonzorgcentrum verbleef. Hij had de luxe om tijd te maken. Als je dan hoort welke rijke verhalen daaruit voortkomen. Hoe hij daarop inspeelt en mee aan de slag gaat, dat is geweldig. Dat is de extra motivatie die zegt: ‘Dit maakt een verschil.’”
Een woonzorgcentrum is dus nog altijd een goed alternatief als het thuis wonen niet meer haalbaar is.
Vrijwilligers en bezoek als partner
Aangezien er een grote druk ligt op het personeel in de Belgische woonzorgcentra, is er versterking nodig. Vrijwilligers en bezoek spelen daarom ook een grote rol in het welzijn van de bewoners. “Er liggen veel winstkansen bij het coachen van vrijwilligers en familieleden of vrienden. Stel dat je op bezoek komt bij een familielid met dementie. Hoe ga je best met hen om? Hoe reageer je op bepaalde vragen? Als we hen coachen en tips geven, kunnen zij er mee voor zorgen dat de bewoner meer vreugde ervaart. We mogen niet onderschatten hoe moeilijk het soms is om op bezoek te gaan bij iemand in het woonzorgcentrum. Vele bezoekers weten niet goed wat ze nog kunnen en mogen betekenen. Maar met de juiste coaching, staan ook zij zekerder in hun schoenen en zorgen zij mee voor extra levenskwaliteit. Daarom geloof ik erg in de nieuwe functie van een bezoeker-coach. Iemand die tijd maakt om het bezoek te helpen, leren om kwaliteitsvol op bezoek te komen. De winst is enorm groot. We hebben een bezoeker die zijn rol waardevol vindt en graag op bezoek komt, een bewoner die rustig en gelukkig is en personeel dat hier de vruchten van plukt.”
Zelfs een boekhouder kan het verschil maken
“Of je nu een boekhouder bent, of verpleegkundige, kinesist, fysiotherapeut … Als je in het woonzorgcentrum komt werken, moet je een passie hebben voor ouderen. Kijk vanuit je functie naar waar dat kleine extra accentje ervoor zorgt dat je voor een persoon het verschil betekent. Stel je regelmatig de vraag: Wat heeft iemand echt nodig om gelukkig te zijn en wat kan ik daaraan bijdragen? Als je dat kan, dan denk ik dat je veel meer vreugde en voldoening uit je job haalt.”
Meer weten over hoe je van het woonzorgcentrum een thuis maakt?
Het boek Hier woon ik graag van Koen Geenen is nu beschikbaar op accoshop.be