Home Blogs Acco De Genderkamer lanceert Syllabuse tegen grensoverschrijdend gedrag

De Genderkamer lanceert Syllabuse tegen grensoverschrijdend gedrag

Praten over grensoverschrijdend gedrag is niet makkelijk maar het is nodig zodat grenzen duidelijk worden en niet meer worden overschreden. Er is dringend actie en vooral veel meer openheid nodig. Daarom lanceert de Genderkamer, met de start van het nieuwe academiejaar: Syllabuse. Een online syllabus die grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs onder de aandacht brengt en als tool moet werken om het probleem bespreekbaar te maken. 

 

Met Syllabuse.be wil de Genderkamer een open debat creëren. Het is een online platform waar iedereen in het hoger onderwijs; of je student, docent of medewerker bent; aan kan bijdragen. Iedereen kan er eigen ervaringen en getuigenissen delen of tips en raad meegeven over hoe om te gaan met gelijkaardige situaties. Hoe grijs is de zone tussen aanvaardbaar en niet-aanvaardbaar?

 

De grenzen van wat wel of niet kan, zijn voor iedereen anders. Wat voor de één aanvaardbaar is, is voor de ander al lang niet meer. Met Syllabuse wil de Genderkamer via dialoog duidelijkheid brengen voor alle partijen. Of je nu zelf grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt als getroffene, je niet goed weet of je het hebt veroorzaakt, of als omstaander. Grensoverschrijdend gedrag vindt niet enkel plaats tussen docenten en studenten, maar op elk niveau. Elke getuigenis helpt om het probleem bespreekbaar te maken. Duidelijkheid brengen, is de enige manier waarop iedereen zich 100% veilig en gewaardeerd kan voelen op school.

 

“We merken een sterke stijging van meldingen over grensoverschrijdend gedrag binnen onze werking, Het gaat dan zowel over studenten als medewerkers. Het is belangrijk dat betrokkenen in een sfeer van vertrouwen hun ervaringen kunnen delen en in dialoog treden. Dat is de enige manier om dit probleem uit de wereld te helpen”, zegt Annelies D’Espallier van de Genderkamer, deel van de Vlaamse Ombudsdienst die instaat voor de behandeling van vragen en klachten over grensoverschrijdende gedrag.

 

Om deze campagne zoveel mogelijk draagvlak te geven zet ook Acco, een coöperatieve organisatie bestaande uit een uitgeverij, drukkerij en vijf boekhandels, haar schouders onder het initiatief. In de Acco Shops treffen studenten de Syllabus affiches aan en kunnen ze een flyer meenemen. Dankzij haar nauwe contacten met de vele studentenverenigingen en academici, kan Acco de Syllabuse communicatietoolkit verder helpen verspreiden. Op het einde van het academiejaar wordt de complete Syllabuse geprint en exclusief verdeeld via de winkelpunten van Acco.

 

“In 1960 werd Acco opgericht door een groep studenten die het hoger onderwijs voor elke student betaalbaar en democratisch wilden maken. Vandaag staat Acco nog steeds voor deze visie: betaalbaar en toegankelijk onderwijs voor iedereen. Toegankelijk onderwijs heeft veel gezichten. Zo vinden we het belangrijk dat elke student op eigen tempo en naar eigen capaciteiten kan studeren, maar ook dat elke student zich veilig voelt tijdens de studies. Een veilige leeromgeving is een omgeving waarin je jezelf kan zijn, je gerespecteerd voelt en waarin je niet hoeft te vrezen voor grensoverschrijdend gedrag. Daarom zetten we maar al te graag onze schouders onder de Syllabuse van de Genderkamer,” verklaart Lien Berendsen, Marketing Manager bij Acco.

 

VRT radiozenders StuBru en MNM versterken tenslotte de mediacampagne van Syllabuse. In de week van de student kick-offs zal het MNM-programma Generation M in het teken staan van grensoverschrijdend gedrag en gaat StuBru-reporter Stéphan Tanganagba op pad tijdens Brussel Brost om bij studenten zelf te polsen wat hun ervaringen zijn met het topic. Het gesprek wordt daarna verder gezet in Late Late Flo, het nieuwe taboedoorbrekende programma van Flo Windey op StuBru.

 

Schrijf, reageer, of lees mee op syllabuse.be