Kennisclips: Hoe maak je een storyboard?
Een kennisclip is een korte video waarin je een specifiek onderwerp of concept bondig uitlegt. Zo’n clip is een handig leermiddel om in je blended leeroplossing te verwerken. Wanneer je een kennisclip wil creëren, begin je met het schrijven van een script. Daarover lees je alles in onze blog “Kennisclips: 9 tips voor het ideale script”. In een tweede stap maak je een storyboard met verdere informatie. In deze blog ontdek je hoe je een storyboard maakt.
Creatie van een kennisclip
Hoe je kennisclip er precies uit zal zien, hangt af van het doel van je clip en welke stijl je eraan wil geven. Ook je beschikbare opnameapparatuur is van invloed op je eindresultaat. Zo kan je ervoor kiezen om je clip volledig zelf te maken, als je over de juiste middelen beschikt. Of je kiest ervoor om het technische gedeelte van je clip over te laten aan externe productiepartners.
Het productieproces van een kennisclip bestaat uit zeven stappen:
- Script schrijven
- Storyboard maken
- Illustraties en relevant materiaal verzamelen
- Testopname(s) maken
- Testedit(s) uitvoeren
- Format finaliseren
- Extrapolatie
Meer informatie over hoe je een kennisclip creëert en hoe je een script schrijft, lees je in onze blog “Kennisclips: 9 tips voor het ideale script”.
Wat is een storyboard?
Een storyboard is een document dat alle relevante informatie over je kennisclip bevat. Om een goed storyboard te maken, vertrek je altijd vanuit een sterk script. Je kan je clip namelijk pas beginnen visualiseren nadat je hebt uitgeschreven wat je precies wil vertellen. Ontdek de tips en tricks om een sterk script te schrijven in onze blog “Kennisclips: 9 tips voor het ideale script”.
In je storyboard verwerk je vier soorten informatie:
- Script – Wat je zal vertellen en welke tekst er als ondertitel in je clip moet verschijnen.
- Visuele informatie – Elk visueel detail van wat je wil laten zien in je clip. Dat kan gaan van waar je de scène opneemt tot welke objecten in beeld komen of welke kleren je in de clip zal dragen.
- Auditieve informatie – Welke muziek aanwezig zal zijn, of er externe geluidsfragmenten nodig zijn, welke delen je live en welke je als voice-over zal vertellen, enzovoort.
- Tijdcodes – Weergave van de verschillende shots die je zal maken. Voor elk shot geef je aan hoelang het zal duren en waar het zich situeert in je verhaal.
Het belang van een storyboard
Nog meer dan het script vertelt het storyboard aan je productiepartners hoe jij je kennisclip eruit wilt laten zien. Je storyboard dient dus als belangrijke communicatietool tussen jou en je productiepartners. Bovendien kan je je storyboard ook gebruiken als naslagwerk dat je altijd bij je legt en waarop je aantekeningen maakt tijdens het creatieproces van je kennisclip.
Hoe ziet een storyboard eruit?
Er bestaan twee soorten storyboards:
- Visual storyboard: In een visual storyboard visualiseer je elk shot met tekeningen of foto’s.
- Non-visual storyboard: Een non-visual storyboard is een tabel die enkel geschreven informatie over je script en je audiovisuele vereisten bevat.
Scene building
Als je een storyboard maakt, bepaal je welke shots je tijdens je clip wil maken en in welke volgorde die shots zullen voorkomen. Er bestaan heel wat verschillende types shots. De belangrijkste daarvan voor je kennisclip zijn:
- Close-up – Je filmt een voorwerp van dichtbij om er nadruk op te leggen.
- Insert shot – Je laat een voorwerp langskomen om er nadruk op te leggen.
- Mid shot – Je komt in beeld van hoofd tot borst.
- Medium long shot – Je bent samen met een voorwerp/concept in beeld.
Uiteraard is het jouw keuze welke volgorde je wil hanteren, maar het is wel aan te raden om als eerste beeld een mid shot te gebruiken waarin enkel jij in beeld komt, of een medium long shot waarin zowel jij als het onderwerp van de clip in beeld komen.