Van kennisexpert tot trainer dankzij onze Instructional Design tips

Jouw organisatie barst van de verborgen schatten: ervaren collega’s die dagelijks uitblinken in hun vakgebied. Deze interne experts hebben niet alleen diepgaande kennis, maar ook waardevolle praktische ervaring. Uit een onderzoek van Acco Learn blijkt dat van collega’s leren ook als de meest efficiënte manier van bijleren beschouwd wordt. Helaas weet niet iedereen hoe ze goed hun kennis kunnen overdragen. Om effectieve leerervaringen aan te bieden, volg je best enkele richtlijnen of ‘instructional design’ principes.

 

 

 

 

Met deze drie tips van Mathieu Demulder (Instructional Designer bij Acco Learn for Business) maak je als kennisexpert de mindshift van expert naar trainer:

1 Leerdoelanalyse

Leer hoe je de specifieke leerbehoeften van je doelgroep kan identificeren en analyseren. Wat weten je collega’s al? Wat moeten ze nog leren? Welke uitdagingen ervaren ze? Een beter begrip van die uitgangssituatie helpt je om een gerichte en relevante training te ontwikkelen die daadwerkelijk impact heeft. Als inhoudelijke expert ben je vaak geneigd om diep in de materie te duiken, omdat je er net zoveel over weet. Dankzij de leerdoelanalyse behoud je de focus op wat essentieel is voor de lerenden.

2 Actief leren bevorderen

Als inhoudelijke expert lees je vaak artikels, whitepapers of volg je webinars. Maar dat zijn passieve manieren om bij te leren over het onderwerp van jouw expertise. Als je ook trainer wil worden, moet je leren hoe je interactieve en praktijkgerichte methoden integreert in je trainingen, zodat je deelnemers actief betrekt bij het leerproces. Laat bijvoorbeeld je collega’s tijdens je training kennismaken met activerende leerstrategieën zoals problem-based learning, casestudies, storytelling…

3 Scaffolding

Bij scaffolding ondersteun je als trainer de lerende, door je aan te passen aan zijn niveau en verder te werken aan zijn kennis. Je helpt je collega’s geleidelijk aan om meer complexe taken zelfstandig uit te voeren. Voor jou betekent dit dat je je begeleiding strategisch moet afbouwen naarmate je collega’s competenter worden.

Volg het Train the Expert programma van Acco Learn for Business

Ervaring is één ding, die kennis overdragen is een vaardigheid apart. Ons ‘Train the Expert’ programma is ontworpen om experts om te vormen tot effectieve leraren en kennisdelers.

Met een combinatie van geavanceerde e-learningmodules en interactieve klassikale sessies volgens het bewezen flipped classroomprincipe, geven we jouw expert of team de tools en vaardigheden om niet alleen kennis over te dragen, maar ook effectieve leersessies te creëren.

Wat je zult leren

Ons programma richt zich op essentiële gebieden om de kracht van kennisdeling te maximaliseren:

  • De werking van het brein: Begrijp hoe mensen leren en hoe je dit kunt optimaliseren.
  • Evidence-based didactische principes: Leer technieken zoals cognitive load theory, spaced learning en multimediaal leren.
  • Onderzoek naar leereffecten: Ontdek hoe je leerimpact kunt meten en verbeteren.
  • Didactische modellen en theorieën: Krijg een overzicht van belangrijke onderwijsbenaderingen

Neem contact met ons op voor meer informatie ⮕