Hoe betrek je je meer ervaren werknemers bij je bedrijfsopleidingen?

Volgens de Arbeidsdeal zijn werkgevers verplicht om minstens vijf opleidingsdagen te voorzien per werknemer vanaf 2024. Aangezien dit een nieuwe wet is van de federale Belgische regering, is het belangrijk dat je werknemers  opleidingen willen volgen. Uit recent onderzoek over bijleren op de werkvloer blijkt dat het moeilijk is om werknemers boven de 50 jaar te enthousiasmeren om opleidingen te volgen.

Onderzoek toont aan dat 45% van de werknemers uit de leeftijdscategorie 50-64 jaar geen opleiding volgden het afgelopen jaar.  Bovendien vonden alle leeftijdscategorieën dat ze achteruit zullen gaan als ze niet blijven bijleren. Amper 27% van de vijftigplussers deelt deze mening.

Ervaar jij dit ook in jouw bedrijf? Krijg je de meer ervaren werknemers niet meer geënthousiasmeerd om deel te nemen aan opleidingen?  We zetten enkele handige tips voor jou op een rijtje.

Inzetten op mentorschap

Introduceer mentorprogramma’s waar de meer ervaren werknemers hun kennis delen met jongere werknemers. Dat geeft de kans aan vijftigplussers om zo hun kennis en ervaring door te geven. Ook creëert mentorschap een omgeving waarin leren in twee richtingen plaatsvindt. De meer ervaren werknemers geven niet alleen hun kennis door aan de jongere generatie, maar worden zelf ook blootgesteld aan nieuwe ideeën en perspectieven van jongere collega’s.

Benadruk hun waarde

Werknemers van boven de vijftig jaar zijn zeer waardevol voor jouw bedrijf, omdat zij beschikken over veel ervaring. Ze kennen vaak de ins en outs van je bedrijf en weten heel goed hoe ze hun vak moeten aanpakken. Zorg ervoor dat ze ook weten dat je hen waardevol vindt. Benadruk dat ze door bij te leren hun ervaring alleen maar nog meer uitbreiden.

Laat je werknemers zelf kiezen

Oudere, meer ervaren werknemers weten precies wat ze willen. Ze weten wat ze kunnen maar ook wat ze missen om hun doelen te behalen en ze weten precies wat ze nog moeten bijleren. Aan hen de keuze laten, ervaren zij daarom als iets positiefs. Zo kunnen ze gerichter een training of cursus uitzoeken die ze willen volgen.

Evaluatie en aanpassing

Deze tip geldt voor al je werknemers. Evalueer regelmatig het opleidingsprogramma. Verzamel zoveel mogelijk feedback en pas aan de hand van die feedback de opleiding aan op basis van behoeften en ervaringen.

Vaak is het moeilijk om meer ervaren werknemers te enthousiasmeren om extra opleidingen te volgen. Doordat ze veel ervaring hebben, zien ze vaak het nut niet in om nog bij te leren. Ze kunnen immers alles toch al? Met onze tips ga je aan de slag om opleidingen voor alle leeftijden en alle ervaringsniveaus aantrekkelijk te maken. Zo volgen je werknemers vanaf 2024 hun verplichte vijf opleidingsdagen met plezier. En jouw bedrijf wordt er ook een stukje beter van. Want happy employees, is happy company.

Meer onderzoeksresultaten over leren op de werkvloer?

Ontdek alle resultaten van ons onderzoek in het rapport levenslang leren.

Download onze onderzoeksresultaten