Auteurs in de pers
Ontdek de boeiende verhalen van onze auteurs in de media.
Sofie Peeters in Café Congé (Play4): “Er moet geld vrijgemaakt worden voor onderzoek naar het vrouwenlijf in de medische wereld”
Sofie Peeters is auteur van Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten. In het programma Café Congé vertelt ze meer over het verschil van mannen en vrouwen in de medische wereld.
Miet Craeynest in de Kenniskunde Podcast: ‘de wetenschap achter motivatie’.
Miet Craeynest is o.a. auteur van Onderzoeken wie mensen zijn en wat ze kunnen. In onze Acco Kenniskunde podcast vertelt ze meer over hoe onze hersenen motivatie verwerken.
Sofie Peeters in Flair: ‘We weten te weinig over het vrouwelijke lichaam omdat we eeuwenlang hoofdzakelijk onderzoek deden op mannen’
Sofie Peeters is auteur van Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten. In Flair heeft ze het over het verschil tussen mannen en vrouwen in de medische wereld.
Rebecca Verhofstede in Het Laatste Nieuws: Deze methode helpt vrouwen sneller zwanger te raken
Rebecca Verhofstede is auteur van Vruchtbaar Verlangen. In Het Laatste Nieuws heeft ze het over hoe jij vlotter zwanger kan geraken.
Eric Lancksweerdt in de column van het Humanistisch Verbond: Versterk de democratie
Eric Lancksweerdt is auteur van Menselijke kracht in de politiek. Voor het Humanistisch Verbond schreef hij een column over hoe je democratie kan versterken door beroep te doen op menselijke kwaliteiten.
Eric Lancksweerdt in de podcast Culture Coated
Eric Lancksweerdt is auteur van Menselijke kracht in de politiek. In de podcast Culture Coated heeft hij het over hoe je als burger aan politiek kan doen.
Steven Van Hecke in de podcast ‘Waarom Europa?’: Europa staat voor een fundamentele keuze
Steven Van Hecke is auteur van Het kantelende continent. Overleeft Europa de 21ste eeuw? In de podcast ‘Waarom Europa?’ vertelt hij over het kantelpunt waar Europa momenteel voor staat.
Eric Lancksweerdt in de column voor Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen
Eric Lancksweerdt is auteur van Menselijke kracht in de politiek. Voor Vlaamse Vereniging van Dorpsbelangen schreef hij een column over een hoopgevende denkpiste voor een duurzaam en gedragen plattelandsbeleid.
Steven Van Hecke op Radio 1: Uiterst rechts en christendemocraten winnen bij Europese verkiezingen: “Zwaartepunt schuift naar rechts”
Steven Van Hecke is auteur van Het kantelende continent. Overleeft Europa de 21ste eeuw? In De Ochtend van Radio 1 analyseert hij de uitslagen van de Europese verkiezingen.
Eric Lancksweerdt in Het belang van Limburg: Wat is de toekomst van de Senaat?
Eric Lancksweerdt is auteur van Menselijke kracht in de politiek. Het Belang van Limburg interviewde hem over de toekomst van de Senaat.
Eric Lancksweerdt op de blog van NMv: Mediation als methode om menselijke kracht in de politiek te versterken
Eric Lancksweerdt is auteur van Menselijke kracht in de politiek. Hij schreef een artikel voor de blog van de Nederlandse mediatorvereniging over bemiddeling en menselijke kracht.
Eric Lancksweerdt op onze blog: Midden in de heftige verkiezingsstrijd: tijd voor een andere benadering van politiek?
Eric Lancksweerdt is auteur van Menselijke kracht in de politiek. Op onze blog vertelt hij meer over de nood aan meer samenwerking en dialoog in de politieke wereld.
Steven Van Hecke in Knack: “Misschien heeft Vlaams Belang het niet door, maar de wereld is veranderd sinds de jaren vijftig”
Steven Van Hecke is auteur van Het kantelende continent. Overleeft Europa de 21ste eeuw? In Knack analyseert hij naar aanleiding van de Europese verkiezingen de visie van Vlaams Belang en de positie van Ursula von der Leyen.
Steven Van Hecke op Klara: ‘De Jaren met Steven Van Hecke’
Steven Van Hecke is auteur van Het kantelende continent. Overleeft Europa de 21ste eeuw? In De Jaren op Klara vertelt hij over zijn passie voor Europa, maar ook over de pijnlijke zaken die bij het leven horen.
Sofie Peeters in De Morgen: Voor een aandoening bij mannen zou er al lang een pilletje zijn: ‘De diagnose krijgen, heeft veel opgehelderd in mijn hoofd’
Sofie Peeters is auteur van Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten. In De Morgen praat ze over de medische genderdatakloof.
Sofie Peeters in Het Nieuwsblad: Boek legt ‘medische genderdatakloof’ bloot: waarom is er nog te weinig kennis over het vrouwelijk lichaam?
Sofie Peeters is auteur van Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten. In Het Nieuwsblad kaart Sofie Peeters het gebrek aan data over het vrouwenlichaam aan.
Sofie Peeters in Humo: ‘Tien jaar beheersten angstaanvallen mijn leven en niet één arts zag de pil als mogelijke oorzaak’
Sofie Peeters is auteur van Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten. ‘De vrouw werd in de medische wereld lang beschouwd als een kleine man,’ vertelt ze in Humo.
Sofie Peeters in HLN: Geen enkele dokter kon Sofie (37) vertellen waarom ze angstaanvallen kreeg, tot ze zelf de oorzaak ontdekte
Sofie Peeters is auteur van Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten. In HLN vertelt ze over haar eigen ervaringen met het vinden van een diagnose.
Steven Van Hecke in De Morgen: Professor Europese politiek Steven Van Hecke: ‘We mogen niet opnieuw verrast worden door een Russische inval’
Steven Van Hecke is auteur van Het kantelende continent. In De Morgen zegt hij: “Het lot van Europa ligt in het oosten, niet in het westen.”
Ria Janvier op VRT NWS: Kordaat crisisbeheer, maar geen belangrijke hervormingen: de evaluatie van de federale regering
Ria Janvier is auteur van Arbeidsrecht #HRM. In het artikel van VRT NWS schrijft ze: “Eigenlijk zijn de nieuwe maatregelen gemorrel in de marge. De echte discussies over de grote lijnen en de toekomst van ons pensioensysteem zijn niet gevoerd.”
Eric Lancksweerdt op de blog van het Humanistisch verbond: Menselijke kracht in de politiek als uitingsvorm van humanisme
Eric Lanksweerdt is auteur van Menselijke kracht in de politiek. Op de blog van het Humanistisch verbond schrijft hij: “Misschien is de tijd stilaan rijp om heel andere pistes te bewandelen, in de eerste plaats door ons te realiseren dat de kwaliteit van politieke besluitvorming vooral afhangt van de houding en het gedrag van diegenen die eraan deelnemen: politici en burgers.”
Sofie Peeters op Radio 1: Waarom hebben vrouwen een zwaarder leven dan mannen?
Sofie Peeters is auteur van Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten. Op Radio 1 vertelt ze over hoe geneeskunde eeuwenlang op het mannenlichaam werd gebaseerd en welke gevolgen dat heeft voor vrouwen.
Steven Van Hecke in Trends: ‘Empathie ziet Poetin als een teken van zwakte’
De Russische invasie in Oekraïne verloste Europa van zijn naïviteit. Het komt er nu op aan om dat hernieuwde zelfbewustzijn ook te durven gebruiken, betoogt Europaspecialist Steven Van Hecke in een nieuw essay. “Het benutten van eigenbelang, daar is niks verkeerds mee.”
Steven Van Hecke in het Nieuwsblad: “Onze smartphones zijn Amerikaans, onze elektrische auto’s Chinees. Dat is onaanvaardbaar”
Professor Europese Politiek Steven Van Hecke (KU Leuven) gaat in zijn nieuwste boek “Het kantelende continent” verder door op de toekomst van de Europese Unie. “We hebben burgerzin en politiek leiderschap nodig om de volgende stap te zetten.”
Steven Van Hecke op Radio 1: Het kantelende continent, over Europa in beweging
Steven van Hecke brengt met ‘Het kantelende Continent’ een nieuw boek uit, over een Europa waar een en ander aan het gebeuren is.
Jan Bleyen op onze blog: Mondelinge geschiedenis, een blik in de verhalen van ‘vroeger’
Jan Bleyen (KU Leuven), samen met Leen Van Molle auteur van Wat is mondelinge geschiedenis?, vertelt je meer over de methode van oral history of hoe je persoonlijke vertellingen inzet om te komen tot een geschiedverhaal.
Bieke Van Gool in ons persbericht: Nooit te vroeg voor professionalisering: studenten werken nu al aan leiderschap
Zowel het onderwijs als het werkveld benadrukken steeds vaker dat een opleiding niet stopt na de schoolbanken. ‘Levenslang leren’ moet de norm worden om relevant te blijven en om te beantwoorden aan een snel veranderende arbeidsmarkt. Opvallend: veel studenten beginnen al tijdens hun opleiding met die bijkomende professionalisering.
Herman Wolf in ons persbericht: Patiëntenprostitutie
Op 18 april, Dag van de Patiëntenrechten, deelt Herman Wolf zijn pleidooi voor een menswaardiger zorgsysteem in zijn nieuwe boek ‘Patiëntenprostitutie’.
Meer dan 30 jaar werkte docent Herman Wolf met kansengroepen en was hij een pionier in het straathoekwerk in Vlaanderen. In juni 2020 kreeg Wolf een ernstig fietsongeval, waardoor hij van een ervaren hulpverlener plotseling hulpvrager werd.
Steven Van Hecke in persbericht: Nieuwe boekenreeks ‘Europa!’
Op 9 mei was het Europadag, van 6 tot 9 juni trekken de Europeanen naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen en tot 1 juli zit België de Europese ministerraden voor. Europa is alomtegenwoordig en van grote invloed op ons dagelijks handelen al zijn we ons daar niet altijd van bewust.
Herman Wolf in Het Laatste Nieuws: ‘Patiëntenprostitutie’… Na fietsongeval schrijft Herman (62) over verblijf in ziekenhuis: “Ik werd zelfs niet eens bij mijn naam aangesproken”
Van zijn ongeval in zijn thuisstad Gent herinnert hij zich niks meer, van de eerste maand ziekenhuis ook niet. Over wat volgde trekt Herman Wolf volgende pijnlijke conclusie: “Het is niet dat ze niet willen, er is gewoon geen tijd voor menselijkheid”. Hij beschrijft na een langdurig herstel in het ziekenhuis hoe de zorg zich enkel focuste op fysiek beter worden. Voor het mentale aspect, voor zijn eenzaamheid, was er geen aandacht. Uitgerekend op de Dag van de Zorg verschijnt zijn boek ‘Patiëntenprostitutie’.
Dirk Geldof in De Standaard: Moet België vastleggen hoeveel migranten er jaarlijks bij mogen komen? Waarom niet, vinden vijf partijen
Heeft België nood aan een streefcijfer voor migratie, dat aangeeft hoeveel migranten er in ons land jaarlijks mogen bijkomen? Alle Vlaamse partijen, behalve Groen en de PVDA, zijn dat idee genegen. Dirk Geldof is auteur van Superdiversiteit.
Els Tanghe en Wouter Schelfout in Klasse: 10 vragen voor een geslaagde les
Hoe weet je zeker of je les voor morgen goed is voorbereid? Aan welke criteria moet je lesvoorbereiding voldoen? Lerarenopleiders Wouter Schelfhout en Els Tanghe van het boek Algemene didactiek selecteren 10 vragen die kleefkracht geven aan je leerinhouden én van je lessen een evenwichtig geheel maken. “Je les is sterker als je jezelf vooraf de juiste vragen blijft stellen en niet op automatische piloot draait.”
Miet Craeynest in onze podcast: complottheorieën
“Complottheorieën ontstaan vanuit een gevoel van angst of onzekerheid,” vertelde Miet Craeynest, auteur van Onderzoeken wie mensen zijn en wat ze kunnen in onze Acco Kenniskunde podcast.