Nooit te vroeg voor professionalisering: studenten werken nu al aan leiderschap

Zowel het onderwijs als het werkveld benadrukken steeds vaker dat een opleiding niet stopt na de schoolbanken. ‘Levenslang leren’ moet de norm worden om relevant te blijven en om te beantwoorden aan een snel veranderende arbeidsmarkt. Opvallend: veel studenten beginnen al tijdens hun opleiding met die bijkomende professionalisering.

Levenslang leren

LOKO en AFC zijn maar twee voorbeelden van studentenverenigingen die op regelmatige basis extracurriculaire workshops en leertrajecten opzetten voor studenten. Die activiteiten kunnen gericht zijn op het studeren, zoals bij opleidingen in timemanagement en studie-efficiëntie. Maar vaak kijken die opleidingen ook al naar wat volgt: het werkleven.

Leiderschap is daarbij een opvallend hot topic. Studenten werken nu al aan hun leiderschapsvaardigheid om later sneller in een leidinggevende positie terecht te komen.

Vandaag student, morgen leider

Leiderschapsadviseur Bieke Van Gool werkt gewoonlijk met topmanagers en leidinggevenden. Maar als gastdocent aan Universiteit Antwerpen en Antwerp Management School, weet ze dat ook studenten geholpen zijn bij het vroeg ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden.

“Ik ben steeds enthousiast om met studenten te werken en hen te helpen groeien in hun leiderschapsrollen,” zegt Bieke Van Gool. “Leiderschap is een reis, en het is nooit te vroeg om die reis te beginnen. Deze workshops zijn speciaal ontworpen om studenten te voorzien van de tools en het vertrouwen die ze nodig hebben om effectieve leiders te worden.”

De studenten zelf zijn ook enthousiast. Zij hebben vaak een duidelijk doel voor ogen en weten waar ze met hun loopbaan naartoe willen.

Online traject

Samen met uitgeverij en studentencoöperatie Acco creëerde Bieke Van Gool een online lessenreeks rond leiderschap. Het Leadership Essentials Programme is er voor professionals, maar ook voor studenten. Aan een studententarief.

“We merken dat studenten steeds vaker en vroeger aan hun eigen professionalisering werken”, zegt Acco-CEO Inge Vander Velpen. “Onze missie als coöperatie is om de doelstellingen van studenten mee na te streven. Daarom stellen we deze lessenreeks, die initieel voor professionals ontwerpen is, aan een sterk verlaagd tarief open voor studenten.”

Meer info over het programma: acco.be/leadership 

Contactinformatie

Wens je meer informatie of een interview? Neem dan contact op met Inge Vander Velpen of Bieke Van Gool 

 

  • Bieke Van Gool (Leadership expert en excecutive coach)
  • E-mail: bieke.van.gool@linkx.be
  • Telefoonnummer: +32 474 39 74 03