Acco Inspiratiesessie

Traineeships: welke (opleidings)noden vullen ze in? (i.s.m. Argenta)

Je ziet het steeds vaker: grote organisaties die traineeships aanbieden om jonge high potentials klaar te stomen voor een succesvolle carrière. De populariteit van dat soort traineeships is heel erg groot, met bijna honderd sollicitanten voor maar een handvol traineeshipposities.  

Waarom zijn traineeships zo populair bij jongvolwassenen? Waarom organiseren grote bedrijven, zoals Argenta, dat soort intensieve inhouse opleidingstrajecten? Als we kijken naar kennis, vaardigheden en attitudes: waar zetten traineeships op in en waarom?  

Maar ook: wat kan het hoger onderwijs leren van die traineeships? Welke opleidingsnoden blijven met andere woorden onbeantwoord na een jarenlange hogere studie? Wat verwacht het werkveld van jongvolwassenen die een managementcarrière willen opstarten?  

Op die vragen bieden Tom Jonkers (Manager Talent Management bij Argenta) en Margo Vandevelde (Management Trainee bij Argenta) een antwoord in deze Inspiratiesessie.

Tom Jonkers is Manager Talent Management bij Argenta. Tom begon zijn loopbaan, na zijn studie Toegepaste Economische Wetenschappen, als consultant met een sterke focus op procesmanagement en data-analyse. Na enkele boeiende projecten kwam hij als Lean Six Sigma Expert tijdelijk bij Bank en Verzekeraar Argenta terecht. Tom bleef er nadien echter hangen. Na bijna 10 jaar in verschillende functies, van Project en Change Manager tot HR Business Partner, voelt hij zich dan ook een echte Argentaan. Sinds 2018 is Tom als Manager Talent Management verantwoordelijk voor rekrutering en leren & ontwikkelen voor de Argenta hoofdzetel. Daarnaast is hij begeleider van de management trainees die hun loopbaan bij Argenta aftrappen. 

Margo Vandevelde behaalde een Bachelor in Rechtspraktijk, gevolgd door een Master in de Meertalige Professionele Communicatie. Na haar Masterjaar wou Margo een unieke uitdaging aangaan en solliciteerde ze voor een Management Traineeship. Vanaf september vorig jaar startte ze haar tweejarig traject als Trainee bij Bank en Verzekeraar Argenta. Vandaag doorloopt Margo verschillende afdelingen, scherpt ze haar soft en hard skills aan en werkt ze multidisciplinair binnen verschillende directies.