Veiligheid voorop, kinderen eerst? Dag van de kinderrechten over kinderen in asielcentra en (niet-)begeleide minderjarige vluchtelingen

Studienamiddag dag van de kinderrechten

Meer dan 30 procent van de personen die asiel aanvragen in Belgiƫ zijn kinderen, 9 procent komt zelfs zonder ouders aan. Hoe waarborgen we de veiligheid van kinderen in onze Belgische asielcentra? Past jouw handelen met (niet-)begeleide minderjarige vluchtelingen binnen het kinderrechtenkader? Katja Fournier en Veerle Verlinden gaan dieper in op drempels en uitdagingen in de jeugdhulpverlening en asielcentra in de omgang met kinderen en (niet-)begeleide minderjarige vluchtelingen.

Dit evenement gaat niet fysiek door, we bezorgen je na inschrijving de opnames begin december.

 

Inhoud on-demand webinars:

Katja Fournier zoomt in op de veiligheid van kinderen in onze asielcentra. Wat is er nodig om een veilige omgeving te creƫren? Welke drempels neem je best weg? Hoe maken we bespreking van geweld toegankelijk?

Katja Fournier is hoofdonderzoekster aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Odisee, heeft ervaring in het asiel-en migratiemiddenveld met een focus op (niet-)begeleide minderjarigen en is co-auteur van Kind zijn in een asielcentrum.

Veerle Verlinden kijkt naar de rechtspositie van extra kwetsbare jongeren in de integrale jeugdzorg. Wanneer ben je extra kwetsbaar? Wat is hun rechtspositie precies? En past jouw handelen binnen het kinderrechtenkader?

Veerle Verlinden is lector in de opleiding Orthopedagogie aan Karel de Grote Hogeschool met 20 jaar ervaring in de jeugdhulpverlening en auteur van Terecht, rechten van kinderen in de jeugdhulpverlening.