Acco Inspiratiesessie

Hoe haal je het werkveld in je vak binnen met virtual reality? | i.s.m. OneBonsai

Augmented, Mixed en Virtual Reality evolueerden de afgelopen jaren razendsnel en zijn de hype voorbij. Meer nog, ze bewezen hun grote meerwaarde als onderdeel van blended leertrajecten.  In de eerste plaats laat VR toe om de realiteit van de toekomstige professionele context van je studenten op een veilige en kostenefficiënte manier in het blended leertraject binnen te brengen. Daarnaast leren je studenten zo vaardigheden aan in controleerbare virtuele situaties die in werkelijkheid te risicovol of te duur zouden zijn, zoals een complexe medische ingreep. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat VR de effectiviteit van het blended leertraject verhoogt: 

  • als je leert via experiential learning onthoud je tot 75% van de overgedragen kennis, in tegenstelling tot slechts 10% van wat je leest, of 20% van wat je hoort en ziet;  
  • als je een leertraject met VR doorloopt, heb je tot 275% meer vertrouwen om te handelen naar wat je leerde, wat een verbetering is van 40% ten opzichte van een klassieke opleiding en 35% ten opzichte van een e-learning.  

Wat zegt de wetenschap over de effectiviteit van VR in blended leertrajecten? Waarom zou je als docent VR in je vak gebruiken? Hoe bouw je VR optimaal in je blended leertraject in? Voor welk type opleidingen en vakken is VR geschikt? Op onder meer die vragen geeft Evarest Schoofs van OneBonsai je tijdens deze Acco Inspiratiesessie een concreet en duidelijk antwoord. 

Evarest Schoofs is de grondlegger van OneBonsai, een softwarebedrijf gevestigd in Vilvoorde dat sinds 2016 gespecialiseerd is in het bouwen van virtualrealityopleidingen. De VR-applicaties van OneBonsai worden onder andere gebruikt voor gezondheidszorg, brandveiligheid, defensie en de logistieke sector. OneBonsai gelooft sterk in de kracht van VR om opleidingen interessant, interactief en meer effectief te maken. Door sterk in te zetten op goede inhoud en de leerdoelen centraal te zetten, creëren zij een aangename en leerrijke ervaring op maat.